3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Lososová polévka

Název Množství a jednotka
losos bez kůže 350 g
malá cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
masový vývar 500 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme zeleninu a osmahneme dozlatova. Zalijeme bílým vínem, necháme povařit aspoň 2 minutky, dolijeme vývarem (rybím, zeleninovým nebo i kuřecím), osolíme a vaříme doměkka. Mezitím dáme do druhého hrnce lososa bez kůže, zalijeme studenou vodou tak, aby byl losos ponořený a voda sahala cca 2 cm nad něj, přidáme kuličky pepře, osolíme a vaříme 15 - 20 minut. Měkkého lososa vyjmeme, část oddělíme a natrháme na kousky a odložíme stranou, ty dáme pak do hotové polévky. Z rybího vývaru vytáhneme kuličky pepře, vrátíme do něj část uvařeného lososa a rozmixujeme ponorným mixérem. Obsah přelijeme do zeleninového základu, přidáme snítku tymiánu, párkrát strouhneme muškátový oříšek, přidáme špetku šafránu a společně chvíli povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme a opepříme. Do hotové polévky vložíme odložené kousky lososa a polévku podáváme s nasekanou petrželkou, případně s krutonky nebo opečenou bagetkou.

Tip:
Na polévku můžeme použít i hlavy a odřezky z lososa (nebo i jiné ryby), dostanou se např. v Glóbusu.


 


RECEPTY

Marinovaný pstruh

Postup: 2 filety ze pstruha dáme do nádoby, kůži dolů. Posypeme jej cibuli nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Švestková omáčka s uzeným masem

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Salámová pomazánka

Postup: Salám nakrájíme na menší kostky a pomeleme nebo rozmixujeme. Dáme do misky,... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z pečených fazolí

Postup: Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Losos ve slaninovém kabátku

Postup: Porce lososa bez kůže nakrájíme na menší části tak, abychom je následně mohli... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

KORAS

Příjemná restaurace v centru Ostravy s výtečnou kuchyní a nabídkou čerstvých...